אחת מן העבירות היותר חמורות ושכיחות, הינה ללא כל צל של ספק העבירה של נהיגה בשכרות. שתיית אלכוהול נפוצה בקרב צעירים, ממש כמו בקרב מבוגרים. שילוב צריכת אלכוהול עם נהיגה, עשויה להיות בעלת השלכות חמורות מאוד. המשטרה מגבירה אכיפתה על עבירת נהיגה בשכרות, והעונשים עליה הוחמרו. אם נהג נתפס כאשר הוא תחת השפעת אלכוהול, הרי שהוא חייב לשכור שירותי עורך דין כבר מרגע מעצרו.
הגדרת נהיגה בשכרות
נהיגה בשכרות מוגדרת כך, במידה שבה רמת האלכוהול בדמו של הנהג גבוהה מהקבוע בחוק. הדבר תקף גם לגבי השפעתם של סמים משכרים, או לגבי נהג הלוגם משקאות משכרים בזמן הנהיגה. נהיגה בשכרות לא מאפשרת לנהג לשלוט במצבו ובגופו, והינה מסוכנת לא רק לנהג, אלא, כמובן, גם לציבור אשר מסביב.
בדיקות אלכוהול לזיהוי מצבים של שכרות
שוטר מוסמך לעצור כל נהג החשוד בדבר נהיגה בשכרות. אדם אשר מסרב לעבוד בדיקת אלכוהול, ייחשב כאילו בכל מקרה עבר את העבירה הזו. הבדיקה מבוצעת על ידי "ינשוף", המסוגל לבדוק את רמת האלכוהול בדם, באמצעות נשיפה של האדם אל תוך המכשיר. במקרים אשר מעוררים חשד, או במקרה בו היה הנהג מעורב בתאונת דרכים, הרי שהשוטר מוסמך לדרוש מהנהג לעבור את בדיקת הדם הזו. בדיקה נוספת אפשרית אשר שוטר יכול לבקש מהחשוד לבצע, היא – לבקש ממנו להלך בקו ישר, וגם לגעת באפו תוך מצב אשר עיניו עצומות. זו היא דרך לבדוק יציבות. ניתן כמובן גם לבדוק את ריח האלכוהול בנשימה, ולברר האם הנהג מרוכז ומצליח לדבר כראוי.
עונשים בחוק הישראלי
במקרה של אחוזי אלכוהול גבוהים בדם, ומעל המותר, הרי שרישיונו של הנהג ייפסל מיידית למשך חודש. באם מדובר במעורבות בתאונת דרכים, רישיונו של הנהג ייפסל למשך תקופה הנעה בין חודשיים לשלושה, כתלות בחומרת העבירה אשר בה מדובר. הנהג יוזמן, בהמשך, לדיון בבית המשפט לתעבורה, כאשר קיימת אופציה לפסילת רישיון מנהלית. במידה שנהג מורשע, הרי שרישיונו עשוי להיפסל לשנתיים ימים, מינימום, בעוד הנהג יחויב אף בקנס כספי.