מה היא גניבה? על פי המוגדר בחוק של מדינת ישראל? גניבה מוגדרת כלקיחת רכוש פיסי מן הזולת, לצידה של כוונה מהותית, בזמן המעשה, לשלול רכוש זה מן הזולת לצמיתות. עבירת גניבה היא, כמובן, בעלת מדדי חומרה משתנים כאלה ואחרים – החל מגניבה מזערית במכולת, דרך גניבה ממעביד, וכלה בגניבת רכוש יקר, כמו למשל – ציור בעל ערך גבוה במיוחד ממוזיאון לאומנות, בשעה כל שהיא במהלך היום. ישנם כתבי אישום רבים אשר נוגעים בגניבות החמורות פחות, כגון – גניבה מסניפי סופרמרקט ומחנויות, ופחות בעבירות כגון – גניבה ממעביד. על אף זאת, גניבות אלו נחשבות גם הן עבירה פלילית, ומסכנות את הנאשם בהרשעה (אשר תימחק רק אחרי 17 שנים מגיליון הרישום הפלילי) והטלת עונש על פי החלטת בית המשפט.
הרשעה או אי – הרשעה
האם ניתן להגיע לאי – הרשעה בכתב אישום בשל גניבה? תחום המשפט הפלילי הינו תחום שאינו פשוט כלל, ובו יש צורך להתמודד עם עבירות קלות כקשות. באם מדובר בעבירות גניבה קלות – של מצרכי מזון מהסופרמרקט, אם במקרים של גניבה ממעביד, או אם במקרים חמורים יותר. עם זאת, ישנם מקרים בהם ניתן להגיע לאי-הרשעה, או אף לבטל את כתב האישום, בתמורה, למשל, לתרומה לעמותה מסוימת, הזקוקה לתרומות.
אודות גניבה ממעביד
גניבה ממעביד נחשבת לאחת העברות החמורות, הפוגעת ביחסי האמון שנרקמו במהלך בניית יחסי העבודה. לכן, בית המשפט רואה עבירת גניבה ממעביד בחומרה יתרה. עם זאת, כאשר דן בית המשפט בעונש המתבקש בגין הכניסה, הרי שכלל נסיבות המקרה של גניבה ממעביד, נבחנות. בין השאר, ניתן משקל לעובדה שהפיטורים, הם עונש חמור כשלעצמם.
מקרים לדוגמא
נוכל לתת לדוגמא מקרה של גניבה ממעביד, אשר בבית המשפט, פיצויי הפיטורים נשללו באופן חלקי בלבד מהנאשם, כיוון שנמצא כי שלילה מלאה תגרור פגיעה בזכויות הפנסיה של העובד. במקרה אחר של גניבה ממעביד, לעומת זאת, בית המשפט פסק כי גניבת מוצרים עם ערך השווה לשכר של יותר משנת עבודה של הנאשם העובד, תצדיק שלילה של כל פיצויי הפיטורים.